(SE) New collaboration between Geras Solutions and Likvor AB to drive better diagnostics and care

Genom att kombinera de båda bolagens tekniker och metoder kan specialister inom neurologi och neurokirurgi få bättre beslutsunderlag - för bättre vård.

Geras Solutions och Likvor AB har ingått ett samarbetsavtal för att gemensamt öka medvetandet och förståelsen kring diagnostiseringen av kognitiva sjukdomar och demens. Bolagen tillhandahåller kompletterande produkter som ger vården bättre beslutsunderlag för att utforma behandling.

Likvor har med ledande forskare från Umeå universitetssjukhus utvecklat avancerade metoder och system för en effektiv bedömning av tryck och flöde i ryggmärgsvätskan relaterade till sjukdomen Normaltryckshydrocefalus (NPH). Detta är cirkulationsstörning i hjärn-/ryggmärgsvätskan som drabbar främst den äldre befolkningen och är förvirrande lik Alzheimers och Parkinsons sjukdom varför många blir feldiagnostiserade. Ca 4% av personer över 65 år är drabbade och siffran är nästan det dubbla för personer över 80 år. NPH är också en underdiagnostiserad sjukdom då bara 20% av patienterna får en diagnos. Läs mer om NPH här.

"Med stöd av Geras Solutions plattform och Minnesmottagningen.se kan patienter snabbare få en minnesutredning vilket ofta är ett viktigt steg i att även diagnostisera NPH. Med Likvors CELDA System, får man ett objektivt mått som hjälper till i diagnostiseringen av den behandlingsbara NPH-sjukdomen. Så gemensamt verkar vi för att mätningar och forskningsbaserade metoder ger avgörande beslutsunderlag till specialister inom neurologi och neurokirurgi", säger Likvors VD Maria Wallin Wållberg.

Fler nyheter

Se alla nyheter
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.