FINGER abc – en utbildning för bättre hjärnhälsa

I dag, den 10 juni, lanserar Svenskt Demenscentrum FINGER abc. Det är en avgiftsfri webbutbildning som ger konkreta råd om hur hjärnhälsan kan förbättras. Utbildningen vänder sig till allmänheten är baserad på den senaste forskningen om livsstilsförändringars betydelse för demenssjukdom.

FINGER abc har utvecklats av Svenskt Demenscentrum i nära samarbete med forskningsinstitutet FINGERS Brain Health Institute. Utbildningen är främst avsedd för allmänheten, men även personer med minnesproblem kan ha stor nytta av den. Genom att göra de livsstilsförändringar som utbildningen föreslår, kan man bromsa utvecklingen av kognitiv svikt.

Utbildningen tar ungefär 1,5 timme och inkluderar animeringar, filmer med experter samt fördjupande texter. Den fokuserar på fem livsstilsområden: hälsosam kost, fysisk aktivitet, kognitiv träning, sociala aktiviteter och kontroll av hjärt- och kärlvärden.

– Dessa fem livsstilsfaktorer har stor betydelse för utvecklingen av kognitiv svikt, enligt Miia Kivipelto som står bakom FINGER-metoden och är professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet, och geriatriker och forskningschef vid Karolinska Universitetssjukhuset.

– Den senaste forskningen visar att över 40 procent av alla fall av demens kan kopplas till livsstils- och miljöfaktorer. Och FINGER abc ger en introduktion hur du rent konkret kan förbättra din hjärnhälsa med enkla livsstilsförändringar, säger Miia Kivipelto

FINGER abc är avgiftsfri och har utvecklats med ekonomiskt stöd från Drottning Silvias stiftelse för forskning och utbildning.

Fler nyheter

Se alla nyheter
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.