Första bromsmedicinen mot Alzheimers sjukdom godkänd i USA. Tydligt behov av verktyg för tidigare detektion

USA:s läkemedelsverk FDA har godkänt bioteknikföretaget Biogens behandling av Alzheimers sjukdom med adukanumab, som ska säljas undervarumärket Aduhelm. Behandlingen som motverkar avlagringar avbeta-amyloid från hjärnan blir den första av sitt slag. Efterfrågan bland patienter väntas vara omfattande, men många utmaningar kvarstår innan behandling i stor skala kommer bli aktuellt.  

Den 8:e juni kom FDA med beskedet att Aducanumab / Aduhelmgodkäns i USA. Det har varit en resa fylld av tvära kast mellan hopp och förtvivlan för de som länge hoppats på en behandling mot Alzheimers, som är den mest vanligt förekommande demenssjukdomen.  

Aducanumab fungerar genom att avlägsna klibbiga avlagringar av ett protein som kallas beta-amyloid från hjärnan hos patienter i tidigare stadier av Alzheimers. På så sätt motverkas sjukdomsförloppet och dess symtom, vilket inkluderar b.la. minnesproblem och till slut oförmågan att ta hand om sig själv. Det nya läkemedlet är inte ett botemedel men förväntas kunna sakta ned sjukdomsförloppet.

”Även om uppgifterna gällande dess kliniska fördelar är komplicerade, är FDA fast beslutet om att det finns betydande bevis för att Aduhelm minskar plack av beta-amyloid i hjärnan och att minskningen rimligen kan innebära viktiga hälsofördelar för patienter”, säger FDA i ett uttalande.  

Behandlingen vänder sig till patienter som tidigt diagnostiserats med Alzheimers. En vital del i arbetet inom vården kommer bli att på ett mereffektivt sätt tidigt identifiera Alzheimers sjukdom och rätt patienter för behandling. Detta kommer medföra en stor omställning i många länder. Globalt visar beräkningar från Alzheimers Disease International att 75% av alla som drabbas av en demenssjukdom idag aldrig får någon diagnos alls, och på så sätt också missar möjligheten till rätt stöd och behandling. Priset på den nya bromsmedicinen är hela $56,000 per år och det finns ett antal biverkningar vilket också ställer höga krav på att rätt patienter får rätt behandling.

Geras Solutions och Minnesmottagningen gläds åt beskeden från FDA och de enormt viktiga framsteg inom läkemedelsutvecklingen. Samtidigt rustar vi nu mer intensivt än någonsin för att på bästa möjliga vis hjälpa patienter och vårdgivare med bra verktyg som tillsammans med blodprover och röntgen kan förbättra möjligheterna för att fler ska få rätt diagnos och behandling.

Fler nyheter

Se alla nyheter
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.