Vaskulär demenssjukdom är den näst vanligaste neurodegenerativa sjukdomen och står för ungefär 25% av fallen. Vaskulär demens uppstår på grund av nervcellsskador till följd av försämrad blodförsörjning till hjärnan. De vanligaste orsakerna är en blodpropp eller en blödning i hjärnan, det som brukar kallas för en stroke. Men det kan också röra sig om flera eller upprepade mindre proppar som orsakar de kognitiva svårigheterna, så kallad småkärlssjukdom. Riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar är även riskfaktorer för vaskulär sjukdom, till exempel diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter, övervikt och rökning. Det som är skadligt för hjärtat är alltså också skadligt för hjärnan. Så för en god hjärnhälsa behöver man se till att hålla koll på dessa riskfaktorer.
Symtom på vaskulär sjukdom varierar. Tidig minnesförlust är mindre vanligt jämfört med patienter med Alzheimers sjukdom. Problem med uppmärksamhet som långsam tankeförmåga och tal är vanligt, liksom exekutiv funktion som att planera och utföra handlingar. Eftersom skador på hjärnans kärl drabbar hela hjärnan finns det ofta symtom även i motoriken. Det kan till exempel röra sig om svårigheter att gå och röra sig eller balanssvårigheter. Funktionen varierar ofta, man kan under vissa omständigheter fungera nästa precis som förr (i sociala sammanhang till exempel) för att en liten stund senare vara väldigt påverkad och inte ens veta vilken dag det är. Det är nästan som att ”batteriet” tar slut, men med en vilopaus kan man återhämta sig, ”ladda batteriet” igen.
Prognosen vid vaskulär sjukdom är väldigt individuell. Ofta kan försämringen komma mer ”skovvis”, ”trappstegsvis”, jämfört med Alzheimers sjukdom som kommer mer smygande och försämringen kommer också mer gradvis.