Nutrition

Nutrition spelar en viktig roll vid demenssjukdomar av flera skäl. Sammanfattningsvis är en balanserad och näringsrik kost en viktig del inom demensvården, eftersom den kan bidra till att bevara kognitiv funktion, stödja fysisk hälsa och förbättra livskvaliteten för personer som lever med demens.

Hjärnans funktion

En näringsrik kost är avgörande för att stödja hjärnans hälsa och funktion. Vissa näringsämnen, som omega-3-fettsyror och B-vitaminer, har visat sig vara särskilt viktiga för att bevara kognitiv funktion och minska risken för demens.

Vikt och ämnesomsättning

Demenssjukdomar kan påverka aptit och ätmönster, vilket kan leda till viktminskning och näringsbrister. Att bibehålla en hälsosam och balanserad vikt är betydande för att stödja både fysisk och mental hälsa hos personer med demens.

Sjukdomsförloppet

Vissa näringsämnen kan ha en skyddande effekt mot sjukdomsförloppet vid demens, medan andra kan öka risken för komplikationer. Till exempel kan en diet som innehåller höga nivåer av mättat fett och socker öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vilket i sin tur kan påverka hjärnans hälsa negativt.

Biverkningar av mediciner

Personer med demens kan också vara mer benägna att uppleva biverkningar av mediciner eller andra behandlingar, vilket kan påverka aptit och näringsintag. Det är därför viktigt att övervaka näringsstatusen och justera kosten eller behandlingen vid behov.

Vanlig mat och behovsanpassad kost i kombination med nutritionsbehandling kan vara till hjälp vid tidig Alzheimers sjukdom
Det kan vara svårt att uppnå en välbalanserad sammansättning av viktiga näringsämnen genom sitt dagliga matintag, särskilt på äldre dagar. För äldre med dålig aptit kan det exempelvis rekommenderas att prova små portioner och att äta oftare. Livsmedel för speciella medicinska ändamål kan  vara ett stöd till det dagliga matintaget och det finns olika varianter att ta hjälp av. Stöd med nutrition och kostbehandling diskuteras med fördel tillsammans med läkare eller dietist.

För att ta del av mer information om nutritionsbehandling vid tidig Alzheimers sjukdom, finns mer information på Nutricias hemsida: Stöd vid minnesstörning - Nutricia.se

Annons / Framtaget samarbete med Nutricia/Danone AB.

Så funkar hjärnanRiskfaktorer för demenssjukdomFörbättra din hjärnhälsaNutrition
Vi hjälper dig som upplever minnesproblem
Med stor erfarenhet av att hjälpa individer med oro för kognitiva sjukdomar erbjuder vi digital utredning. Du får träffa en specialist direkt - enkelt hemifrån i lugn och ro.
Patientavgift 300 kr - Frikort gäller.
Inkluderar testning och samtliga videomöten med sjuksköterka och läkare. Patienter under 50 år hänvisas till vårdcentral.
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.