Alkoholorsakad demenssjukdom och Wernicke-Korsakoffs syndrom

Alkoholorsakad demenssjukdom (alkoholdemens) och Wernicke-Korsakoffs syndrom är vanligast i 50-årsåldern hos personer som under lång tid konsumerat stora mängder alkohol. Skadorna orsakas av brist på tiamin (vitamin B1), direkta skador på nervcellerna orsakade av alkoholen, skallskador till följd av fall och skadliga kostvanor.

Symtomen vid alkoholorsakade demenssjukdom överlappar symtomen som personer med Alzheimers sjukdom, vaskulär demens eller FTD kan ha. Vanliga klassiska symtom är avtrubbning, personlighetsförändring och initiativfattigdom. Det beror på att funktioner som sitter i pannloben ofta drabbas.

Alkoholorsakad demenssjukdom kan till skillnad från andra neurodegenerativa sjukdomar bromsas eller i alla fall förbättras med behandling av vitaminbrist, avhållsamhet från alkohol, och en hälsosam kost och livsstil.

Johan Sundelöf, Överläkare, Specialist i Geriatrik och Palliativ Medicin
Granskad av:  Johan  Sundelöf, Överläkare, Specialist i Geriatrik och Palliativ Medicin
Uppdaterad: 22 januari, 2021
Publicerad: 15 december, 2020

Vad är demenssjukdom?Hur vanligt är det med demenssjukdom?Hjärnans sjukdomarAlzheimers sjukdomVaskulär demenssjukdomLewybodydemensPannlobsdemens / Frontotemporal demenssjukdomParkinsons sjukdomAlkoholorsakad demensjukdom och Wernicke-Korsakoffs syndromNormaltryckshydrocefalus (iNPH)Sällsynta demenssjukdomarÄrftlighet

Hjärnans sjukdomar

Alzheimers sjukdom

Vaskulär demenssjukdom

Lewybodydemens

Frontotemporal demenssjukdom

Parkinsons sjukdom

Alkoholorsakad demensjukdom och Wernicke-Korsakoffs syndrom

Normaltryckshydrocefalus (iNPH)

Sällsynta demenssjukdomar

Ärftlighet

Behandling

Vi hjälper dig som upplever minnesproblem
Med stor erfarenhet av att hjälpa individer med oro för kognitiva sjukdomar erbjuder vi digital utredning. Du får träffa en specialist direkt - enkelt hemifrån i lugn och ro.
Patientavgift 300 kr - Frikort gäller.
Inkluderar testning och samtliga videomöten med sjuksköterka och läkare. Patienter under 50 år hänvisas till vårdcentral.
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.