Förbättra din hjärnhälsa och minska risken för demens

- Individanpassat program
- 7 livsstilsinterventioner
- Baseras på den senaste forskningen
- Mätbara resultat

Kom igång
från 229kr/månad utan bindningstid

Hur det fungerar

1. Riskbedömning
Programmet inleds med en riskbedömning som består av kognitiva tester och blodprover på någon av våra 250+ kliniker för att analysera din kognitiva förmåga, din hälsostatus och skräddarsy din behandling.
Läs mer
2. Behandlingsplan
Utifrån din riskprofil, tar vi tillsammans med dig fram en plan som utgår ifrån medicinsk vetenskap och forskning, för att effektivt hjälpa dig att minska din risk för demens och förbättra din kognitiva förmåga.
Läs mer
3. Flexibel uppföljning
Vi anpassar programmet och din uppföljning för bästa resultat. Var 6e månad mäter vi dina framsteg så att du får bekräftelse på programmets effekt och du väljer själv hur länge du vill vara kvar. Därför är programmet utan bindningstid.
Läs mer
Vad programmet består av
Kostrådgivning
Läs mer
Kognitiva övningar
Läs mer
Fysisk aktivitet
Läs mer
Stresshantering
Läs mer
Sömnrådgivning
Läs mer
Kontroll av hjärt- och kärlrisk
Läs mer
Interventionsgrupp jämfört med kontrollgrupp
Procentsatsen visar förbättring i jämförelse med kontrollgruppen.
FINGER-studien,
Ngandu, Kivipelto et al. Lancet 2015

Hur vi hjälper din hjärna

Pannloben / Frontalloben

Funktion

Pannloben är ett av de mest komplexa områdena i hjärnan. Den sitter längst fram i hjärnan bakom pannan och fungerar som ett "chefskontor" för många av våra mest avancerade och mänskliga funktioner.  

Den styr bland annat planering, beslutsfattande, impulskontroll, våra medvetna rörelser och vårt arbetsminne.

Exempel: Pannloben hjälper dig att skapa en plan, följa den, och anpassa den vid behov.

Problem

  1. Svårt att lösa problem
  2. Bristande impulskontroll
  3. Bristande omdöme
  4. Nedsatt koncentrationsförmåga

Lösningar

  • Träna exekutiva funktioner. Att spela strategispel där du tvingas planera, prioritera och bryta ned uppgifter i delmoment är också väldigt bra träning.
  • Förbättra impulskontroll och känsloreglering. Att träna på att stanna upp är bland det svåraste många vet - men oerhört effektivt. Att öva på att vara närvarande, att identifiera känslor i olika situationer och att sätta tydliga gränser gör vardagen betydligt mer strukturerad och njutbar.

Hjässloben / Parietalloben

Funktion

Hjässloben sitter bakom pannloben och ovanför nackloben, och fungerar som hjärnans "sensoriska kontrollcenter".

Den spelar en avgörande roll i hur vi uppfattar och tolkar vår omvärld genom sinnena - särskilt känsel, rumsuppfattning och uppmärksamhet.

Exempel: Om någon petar dig på axeln, så berättar hjässloben var det hände och hur det kändes.

Problem

  1. Lässvårigheter (dyslexi)
  2. Svårigheter att känna smärta
  3. Svårigheter att rita figurer
  4. Svårigheter att tolka avstånd

Lösningar

  • Träna på kroppsmedvetenhet (proprioception). För att återfå och förbättra din medvetenhet om var din kropp befinner sig i rummet,  behöver du aktivera och stimulera hjärnans så kallade plasticitet - alltså hjärnans förmåga att anpassa sig och lära om.
  • Träna på spatialt tänkande och rumsuppfattning. Genom att exempelvis försöka navigera utan GPS, måla 3-dimensionellt eller bygga med LEGO, tränar du hjärnans så kallade visuospatiala förmåga och mentala kartbildning för att bättre kunna tolka bilder, avstånd och symboler.

Tinningloben / Temporalloben

Funktion

Tinningloben är ett viktigt område på hjärnans sidor, ungefär bakom öronen.

Den spelar en central roll i hörsel, språk, minne och emotioner. Temporalloben fungerar som ett slags tolk och minnesbank, där sinnesintryck bearbetas och kopplas till mening och känsla.

Exempel: Du hör en röst och minns vem den tillhör – tack vare temporalloben och hippocampus.

Problem

  1. Språksvårigheter (afasi)
  2. Svårigheter att känna igen ljud
  3. Minnessvårigheter (amnesi)
  4. Ansiktsblindhet (Prosopagnosi)

Lösningar

  • Öva på hör- och språkförståelse. Genom att lyssna på olika röster och dialekter i ljudböcker och podcasts eller på olika språk, utmanar du och tränar såväl din hörförståelse som din språkförståelse. Du kan även använda språk-appar, försöka att lära dig nya ord varje dag och använda dem i samtal eller spela ordspel såsom korsord.
  • Stimulera inlärning och minnesfunktioner. Testa att komma ihåg mer komplexa saker med hjälp av minnestekniker, berätta historier för att lagra information av ett händelseförlopp (episodiskt minne) eller utmana dig själv med nya aktiviteter för att stimulera minne och inlärning. Passa på att även motionera regelbundet och prioritera sömn för att kroppens förmåga att konsolidera och lagra minnen.  

Nackloben / Occipitalloben

Funktion

Nackloben är den del av hjärnan som ligger längst bak, ovanför nackbenet.

Den är hjärnans visuella centrum, specialiserad på att ta emot, bearbeta och tolka information från synsinnet.

Exempel: Tänk dig att ögonen är kameror. Då är nackloben processorn som gör bilden begriplig.

Problem

  1. Synfältsbortfall
  2. Svårigheter att känna igen färger
  3. Delvis eller total blindhet
  4. Synhallucinationer

Lösningar

  • Synträning / Visuell rehabilitering. Tränar hjärnan att bearbeta synintryck genom att till exempel öva på färg- och kontrastigenkänning, att följa rörliga föremål med blicken och att identifiera objekt i olika delar av synfältet.
  • Använda visuella hjälpmedel. Hjälpmedel såsom kontrastförstärkning (ex belysning), appar som förstorar text eller läser upp text och prismaglasögon är exempel på hjälpmedel som kan hjälpa till med att underlätta tolkning av det man har framför sig så att informationen lättare kan bearbetas.

Lillhjärnan / Cerebellum

Funktion

Lillhjärnan sitter längst bak i hjärnan, under nackloben och bakom hjärnstammen.

Trots att den bara utgör ca 10 % av hjärnans volym, innehåller den över 50 % av alla nervceller. Den är alltså extremt tätt kopplad och har en avgörande roll för kroppens finmotorik, balans och koordination – men också för vissa kognitiva och emotionella funktioner.

Exempel: Att spela ett instrument, att fånga en boll eller att skriva med en penna

Problem

  1. Nedsatt rörelsekontroll (dysmetri)
  2. Sluddrande tal (dysartri)
  3. Ostadig gång
  4. Skakningar som ökar under rörelse (intentionstremor)

Lösningar

  • Balans- och koordinationsträning. Den bästa träningen för lillhjärnan är den som kräver precision. Exempel här är att stå på ett ben med slutna ögon, gå på en linje eller stå på en balansplatta. Andra utmaningar för koordinationen är att kasta boll med fel hand eller att dansa något som du inte kan sedan innan.
  • Dubbeluppgifter och nya färdigheter. Lillhjärnan tränas effektivt när du gör två saker samtidigt, såsom att balansera medan du berättar något eller göra olika rörelser medan du räknar veckodagarna baklänges. Ett annat effektivt träningsområde för lillhjärnan är att lära sig något nytt som kräver motorik, såsom att lära sig ett nytt musikinstrument, att börja jonglera eller börja spela bordtennis. Tumregeln är att ju svårare det är, desto bättre, för då stimuleras hjärnan mer.

Hjärnstammen

Funktion

Hjärnstammen är den äldsta och mest grundläggande delen av hjärnan – en slags "livets brygga" mellan hjärnan och ryggmärgen.

Trots sin lilla storlek styr den livsnödvändiga funktioner, som andning, hjärtrytm, vakenhet och reflexer. Den är också en motorväg för nervsignaler mellan hjärna och kropp.

Problem

  1. Förlamning
  2. Oregelbunden andning
  3. Domningar och känselbortfall
  4. Låg puls

Lösningar

  • Det beror på orsak, omfattning och område. Eftersom hjärnstammen är livsviktig och komplex, är behandlingen oftast multidisciplinär - vilket innebär att man måste adressera flera saker samtidigt. Behandlingar och lösningar syftar till att:

    - Stabilisera livsviktiga funktioner
    - Återfå funktion genom rehabilitering
    - Kompensera för förlorad förmåga
Vad ni tycker om oss
Här är några av våra specialister
Kristina Iritz
Demenssjuksköterska
Linda Hildenbeck
Demenssjuksköterska
Simon Körösi
Läkare och hälsopedagog
Keivan Javanshiri
Läkare och forskare
Här finns vi
Kom igång

FAQ

Vad är hjärnkollen för något?

Hjärnkollen är ett så kallat multimodalt livsstilsinterventionsprogram för att förbättra din hjärnhälsa och minska din risk för framtida demens.

Det betyder att du, genom att följa programmet och din individuella plan i Hjärnkollen, minskar din risk för framtida demens och förbättrar din hjärnhälsa. Detta sker då Hjärnkollen är ett program som är format och framtaget utifrån dagens kunskaper och den senaste forskningen om hjärnans funktioner behov.

Ditt team, som du blir tilldelad när du kommer igång, kommer att kombinera den senaste forskningen och sina kunskaper om hjärnan med information om dig och vilka risker du bär på.
Detta mynnar sedan ut i en individanpassad plan som minskar din framtida risk för demens.

Vilka kan vara med i hjärnkollen?

Alla som är över 18 år och som vill förbättra sin hjärnhälsa och minska sin risk för framtida demens kan vara med i Hjärnkollen.

Forskningen visar tydligt att det aldrig är för sent att börja ta tag i sin hjärnhälsa och börja motverka eventuella riskfaktorer, utan snarare tvärtom - ju tidigare man börjar, desto större effekt kommer det att få.

Oavsett vilka bakomliggande sjukdomar du har och mediciner du står på, kommer ditt team och din läkare att följa dig och möjliggöra för dig att delta i programmet. Du kommer att få en plan som är anpassad för dig och dina behov.

Vad kostar hjärnhälsoprogrammet?

Hjärnkollen med minnesmottagningen.se kostar från 229kr per månad (utan bindningstid).

Vad ingår i priset?

   Kognitiv testning

   Läkarbedömning

   Personlig plan
   - Stresshantering
   - Kostrådgivning
   - Träningsprogram
   - Sömnrådgivning
   - Kognitiv optimering

   Föreläsningar
   och seminarier  

   Uppföljningar (som mäter din utveckling i programmet)


   Tillägg: Blodprover där vi även följer din utveckling genom biomarkörer - 289kr/månad.
Detta går även att bekosta separat i programmet för 229kr/månad om man skulle vilja lägga till det under programmets gång.

Vilken evidens finns det för programmet?

Vetenskapliga bevis för att livsstilsinterventionsprogram kunde minska risken för kognitiv försämring och sedermera demens, samtidigt som man kunde förbättra hjärnhälsa, visade man för första gången i FINGER-studien som publicerades 2015.

Därefter har man i många länder bedrivit forskning på att utveckla idén om livsstilsprogram med målet att stärka upp hjärnan, hålla den välfungerande och därmed minska risken för sjukdom.

Länkar till ett par av dessa studier:

FINGER-studien: https://pubmed.ncbi.nl
m.nih.gov/25771249/
FINGER-NL-studien: https://alzres.biomedce
ntral.com/articles/10.11
86/s13195-024-01495-8

Online multidomain intervention: https://pubmed.ncbi.nl
m.nih.gov/39875685/
LETHE-project: https://www.lethe-
project.eu/
Maintain your brain: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36806506/
SUPERBRAIN-MEET: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10864697/

Var ligger närmsta provtagningsställe/klinik?

Minnesmottagningen.se samarbetar med över 250 kliniker över hela Sverige som erbjuder provtagning.

Scrolla upp här ovanför för att se en karta över kliniker.

Står inte din ort med på kartan över kliniker?
Hör av dig till oss via chatten eller på info@minnesmottagningen.se så hjälper vi dig.
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.